Grupele de baza ale reptilelor

Reptilele sunt vertebrate cu sânge rece, pe patru picioare, care se trag din amfibienii aflaţi pe Pământ în urmă cu 40 de milioane de ani. Există două caracteristici prin care reptilele din ziua de azi pot fi diferenţiate de amfibieni şi prin care au reuşit să trăiască în habitatul terestru mai mult decât o făceau strămoşii lor. Vorbim despre solzi, cei care protejează reptilele de  abraziune şi de lipsa de umiditate a  corpului, şi despre abilitatea de a depune ouă tari, cu cavitate amniotică.  La ora actuală, pe Pământ există 4 grupe de reptile.

Crocodilienii. Aceştia sunt un grup de reptile mari, printre care se numără aligatorii, crocodilii, caimanii sau garialii. Crocodilienii sunt prădători formidabili, cu fălci puternice,  coadă musculoas, solzi mari şi protectori, corp alungit, iar ochii şi nările sunt poziţionate în partea de sus a capului. Crocodilienii au apărut în urmă cu 84 de milioane de ani, în Cretacicul Târziu şi sunt înrudiţi cu păsările din acele vremuri.

Soparla

Squamata este cel mai diversificat ordin al reptilelor, cu aproximativ 7400 de specii care trăiesc în prezent. Printre acestea se numără şopârlele, şerpii şi şopârlele-viermi. Fosile din ordinul Squamata datează din Jurasicul Mijlociu, dar este posibil ca aceste reptile să existe dinainte.

Tuatara

Tuatarele sunt un grup de reptile asemănătoare cu şopârlele. Cândva, ele erau răspândite în mai multe locuri, dar în ziua de azi nu mai există decât două specii. Regnul lor se găseşte în câteva insule din Noua Zeelandă. Primele tuatare au apărut în Mezozoic, în urmă cu aproape 220 de milioane de ani, cam în aceeaşi perioadă cu dinozaurii.

Testoasa

Ţestoasele sunt unele din cele mai vechi reptile din ziua de azi şi s-au schimbat destul de puţin faţă de strămoşii lor apăruţi cu 200 de milioane de ani în urmă. Au o carapace în care îşi pot ascunde corpul şi pot fi găsite atât în regiunile temperate şi tropicale.