Cameleonii, adevarate minuni ale naturii

Deşi nu sunt creaturi magice sau mitice, cameleonii chiar îşi schimbă culoarea. Dacă şi ţie ţi s-a întâmplat să rămâi uimit de faptul că, în decurs de câteva secunde, cameleonul tău s-a transformat din  maro, în verde, trebuie să ştii că există nişte explicaţii logice care determină cauzele acestui fenomen inedit.

Cameleonii sunt şopârle care se mişcă foarte încet şi sunt populari pentru abilitatea lor de a-şi schimba culoarea pielii, Majoritatea oamenilor crede că motivul pentru care aceste reptile îşi schimbă coloristica este încercarea de a se adapta la orice mediu de viaţă, însă, ca să fim sinceri, acesta este doar un răspuns pe care părinţii îl dau copiilor, atunci când nu ştiu să explice de ce se întâmplă acest fenomen.

De ce cameleonii îşi schimbă culoarea
Există o mulţime de cauze pentru care cameleonii au capacitatea de a trece de la o culoare la alta. Aşa cum spuneam anterior, adaptarea la mediu nu este una dintre aceste cauze. De ce? Răspunsul este extrem de logic: dacă mediul de viaţă ar fi verde în carouri, său alb cu buline, cameleonii nu ar putea să adopte aceste culori, aşa că, în realitate, explicaţiile sunt altele.

Lumina, temperatura, temperamentul şi starea de sănătate sunt singurele motive pentru care cameleonii îşi schimbă culoarea. Practic, în funcţie de lumină care se reflectă asupra lor, cameleonii pot avea culori diferite. De asemenea, un cameleon va deveni mai închis la culoare atunci când va dori să absoarbă mai multă căldură, sau îşi va modifica nuanţa pielii ca modalitate de camuflaj, n momentele în care se simte ameninţat.

Dacă este bolnav, un cameleon nu are energia necesară pentru a face modificări ale coloristicii sale, aşa că, în cazul în care ai acasă un exemplar, e bine de ştiut că incapacitatea de a-şi schimba culoarea poate indica apariţia unor afecţiuni.

Cum îşi schimbă cameleonii culoarea
Majoritatea cameleonilor îşi poate schimba culoarea în verde, maro sau gri, iar fiecare exemplar în parte are propria gamă de culori, tonuri şi nuanţe. În orice caz, nu te aştepta să vezi că din verde, cameleonul tău a ajuns portocaliu; acest lucru este imposibil.

Aceste reptile îşi schimbă culoarea deoarece au un sistem celular extrem de complex. Sub ţesutul de piele, care este transparent există mai multe straturi de celule care conţin pigmenţi. Şi noi, oamenii avem pigmenţi care fac ca pielea noastră să se înnegrească la soare. În momentul în care aceste celule se deschid şi se închid, culoarea pielii cameleonilor se schimbă; celulele îndreaptă soarele către acei pigmenţi ce reflectă lumina sub forma unor culori diferite.

Aşadar, deşi sunt extrem de surprinzători şi speciali, cameleonii nu sunt creaturi cu puteri supranaturale, şi nici bucăţi din mediu care se schimbă în funcţie de culoarea solului. Dacă ai un exemplar acasă, vei observa că, în funcţie de diferite stări pe care le poate avea, pielea lui va căpăta diverse nuanţe, mai deschise, sau mai închise.