Cum prevenim deficitul de vitamina A

Vitamina A este o vitamină grasă, solubilă, care ar trebui să facă parte din regimul alimentar al reptilelor. Ea este importantă pentru funcțiile pielii, membrana mucoasă, retina, mușchii, sistemul imunitar și cel reproducător. De aceea, niciunei reptile nu ar trebui să-i lipsească vitamina A. Totuși, în cazul în care reptila nu consumă destulă vitamină, cum ne dăm seama? Haideți să aflăm răspunsul.

Prima simptomă este umflarea ploapelor, întâlnită în special în cazul țestoaselor. De asemenea, simptome precum curgerea nasului, stomatita (inflamarea limbii) sau pierderea apetitului. De asemenea, reptilele care suferă de deficit de vitamina A pot fi mai susceptibile la infecții respiratorii și ale pielii. Un regim alimentar sărac în vitamina A poate fi, de asemenea, sărac în nutrienți, iar reptilele pot fi predispuse și la boli ale oaselor.

Dacă reptila voastră suferă de aceste simptome, este recomandat să o duceți la doctor. Veterinarul îi va injecta sau îi va administra pe cale orală vitamina A și îi va prescrie o dietă mai elaborată.

În general, reptilele care au un regim alimentar echilibrat nu au probleme cu nivelul de vitamina A. Este recomandat ca acestea să mănânce atât insecte, cât și legume și fructe. Nu trebuie neglijate nici suplimentele de multivitamine.

Trebuie vorbit cu un veterinar despre suplimentele de vitamina A. Acestea se servesc în funcție de vârstă, condiția corpului sau statutul reproducător.

În concluzie, deficitul de vitamina A al unei reptile poate fi prevenit printr-un regim echilibrat și sănătos. Dacă aveți dubii și credeți că reptila voastră suferă de simptomele enumerate mai sus, vizitați imediat medicul veterinar.