Cum sunt afectati dragonii barbosi de adenovirus

Adenovirusul (ADV) este o boală contagioasă care le poate cauza reptilelor probleme grave. ADV este întâlnit mai ales în cazul dragonilor bărboşi, iar în unele situaţii poate duce la boli hepatice sau chiar la moarte. 

De regulă, simptomele adenoviruslui sunt lipsa poftei de mâncare, a energiei şi diareea. Dragonii bărboşi nou-născuţi care suferă de ADV sunt, de obicei, slăbiţi şi s-ar putea să nu trăiască mai mult de 90 de zile. Ei s-ar putea să nu crească la fel de rapid precum dragonii sănătoşi, să piardă în greutate şi să petreacă mult timp ascunşi, pentru ca în final să moară. De cealaltă parte, adulţii care trec pragul de 90 de zile deşi sunt bolnavi, vor avea parte de numeroase infecţii. Unii dintre ei pot avea ficatul sau intestinele distruse şi vor dormi mai mult decâţ deobicei. Există totuşi şi dragoni mai rezistenţi la infecţii, în cazul cărora nu ne vom da seama de simptome.

În general, adenovirusul se răspândeşte prin contact direct. El poate fi transmis fie de la dragon la dragon, fie prin intermediul mâinilor contaminate sau al instrumentelor din terariu. Unii pot să fie infectaţi chiar şi din cauza unor insecte care au fost aduse dintr-o cuşcă contaminată. Virusul se transmite foarte repede, în special în cazul nou-născuţiilor sau al coloniilor.

Având în vedere că instrumentele sau chiar mâncarea pot fi surse ale contaminării, este bine să apelăm la o curăţenie ca atare şi la dezinfecţie. Apoi, nu “reciclaţi” niciodată mâncarea de la alte animale. Cum am menţionat mai sus, poate fi contaminată. Curăţarea instrumentelor se va face în apă caldă cu soluţie dezinfectantă timp de 15 minute.

În cazul în care dragonul bărbos este într-adevăr infectat, cel mai bine este să mergeţi cu el la doctor. Veterinarul va examina reptila şi va stabili diagnosticul exact. Din nefericire, nu s-a găsit până la ora actuală niciun remediu complet împotriva ADV-ului, aşadar cel mai bine este să feriţi dragonul de orice element suspicios.