Ţestoasele sunt nişte animăluţe extrem de simpatice şi enigmatice, în acelaşi timp. De la o eră la alta, ele au reuşit să se adapteze diferitelor medii de viaţă, iar astăzi anumite specii trăiesc fericite şi în locuinţele iubitorilor de reptile. Cu toate acestea, există multe lucruri pe care nici măcar cei care au ţestoase acasă nu le ştiu, aşa că ne-am gândit să vă prezentăm o listă cu câteva dintre cele mai interesante aspecte ale vieţii de ţestoasă.
1. Cunoscute drept fiinţe apărute în urmă cu mii de ani, ţestoasele au înnotat prin lumea subacvatică pentru mai bine de 200 de ani şi au evoluat înaintea mamiferelor, păsărilor, şerpilor şi chiar a şopârlelor.
2. În acest moment, există ţestoase pe fiecare continent de pe Glob, cu excepţia Antarcticii, unde temperaturile sunt mult prea joase pentru ca ele să se poată adapta şi dezvolta corespunzător. Ţestoasele urmează curenţii oceanici şi părăsesc plaja pe care îşi depun ouăle, unde nu se mai întorc pentru o perioadă de aproximativ 30 de ani.
3. Există şapte specii diferite de ţestoase marine; în Marea Barieră de Corali trăiesc şase dintre aceste specii.
4. Cele mai mari ca dimensiuni sunt ţestoasele cu piele pe spate, care, atunci când ajung la maturitate, pot cântări până la 900 de kilograme şi măsura aproximativ doi metri lungime.
5. În ciuda credinţelor populare, ţestoasele au o vedere excelentă şi un foarte bun simţ al mirosului, chiar şi sub apă.
6. Ţestoasele se hrănesc în principal cu iarbă de mare şi meduze, însă, deşi au niste capacităţi senzoriale deosebite, ele mai confundă, încă, pungile de plastic cu meduzele.
7. Carapacea broaştelor ţestoase este alcătuita din 60 de oase diferite şi plăci care o fac extrem de puternică şi rezistentă.
8. Ţestoasele care trăiesc la mare se cuibăresc pe plaje nisipoase şi izolate. Nisipul cald acţionează ca un incubator pentru ouăle depuse şi ajută, astfel, puii, să se dezvolte rapid.
9. În anumite perioade, foarte multe ţestoase ( peste 3000) se adună la Marea Barieră de Corali şi rămân pentru o perioadă de aproximativ două luni la mal, pentru a-şi depune ouăle.
10. Unele testoase pot absorbi oxigen prin intermediul pielii din jurul gâtului şi înotătoarelor, acest lucru permiţându-le să doarmă sub apă şi să rămână acolo pentru perioade îndelungate de timp.