Dragonul barbos

Dragonul bărbos poate fi un excelent animal de companie, atât pentru iubitorii de reptile începători, cât şi pentru cei avansaţi.Este o reptilă foarte docilă, care trăieşte fără probleme în captivitate şi nu muşcă oamenii. Este una din cele mai potrivite alegeri pentru persoanele care vor să adopte cât mai repede o reptilă.

Dragonul bărbos este o şopârlă de talie medie spre mare, întrucât lungimea sa poate varia de la 30 la 60 cm El cântăreşte între 350 şi 600 de grame şi are o durată de viaţă de la 10 până la 20 de ani. Culoarea sa este, în general, gri-maroniu, cu nuanţe de gri închis sau de negru. De asemenea, el are abilitatea să-şi schimbe culoarea, precum cameleonul.

Dragonul bărbos este originar din deşertul central australian, unde sursele de hrană sunt foarte rare. Tocmai din această cauză, dragonul bărbos a devenit omnivor şi s-a adaptat la o varietate de „mâncăruri”. Când este tânăr, el va mânca mai mulţi gândaci şi alte creaturi similare, iar când va creşte, va consuma multe verdeţuri şi, ocazional, carne.

În captivitate, regimul alimentar al dragonului bărbos va fi axat mai mult pe legume verzi şi pe suplimente din insecte. De asemenea, trebuie ştiut că dragonul din captivitate nu are voie să consume insecte prinse în sălbăticie, ci doar insecte special crescute pentru hrană. De asemenea, nu trebuie servite alimente cu un grad ridicat de fosfor, întrucât acesta interecţionează cu absorbţia de calciu a dragonului.

Dragonul bărbos necesită un terariu destul de mare, foarte spaţios la bază. Fiind o şopârlă terestră, va avea nevoie de spaţiu suficient pentru a se întinde, a se întoarce şi chiar a alerga. De asemenea, terariul trebuie să poată fi atins de soare, întrucât dragonul adoră acest lucru, dar trebuie dotat şi cu un loc de ascunziş.