Broasca testoasa de Florida (broasca testoasa cu tample rosii)

Dacă îţi doreşti o reptilă şi nu ştii ce să alegi, poţi lua în considerare varianta de a aduce acasă o broscuţă ţestoasă de Florida, un animal de companie ce se regăseşte printre primele preferinţe ale iubitorilor de animale exotice din întreaga lume. 

Broasca ţestoasă de Florida (Trachemys scripta) sau Broasca ţestoasă cu tâmple roşii, aşa cum i se mai spune, îşi are originile în regiunile subtropicale ale Americii Centrale şi de Nord. Este o specie de talie mijlocie ce poate măsura între 20-25 de cm la maturitate şi poate cântări până  la 2 kilograme. Durata medie de viaţă este cuprinsă într 20-22 de ani în libertate, şi între 35-40 de ani în captivitate, dacă este îngrijită corespunzător. Dacă vă doriţi o astfel de reptilă, trebuie să ştiţi că v-aţi ales cu un prieten pe viaţă.

Cum avem grijă de broscuţa testoasă de Florida?

În primul rând, trebuie să vă gândiţi de unde veţi achiziţiona o astfel de broscuţă. Cel mai indicat este să vă luaţi una chiar dintr-un petshop specializat pentru că aşa veţi fi siguri că veţi primi sfaturi bune de îngrijire de la personal şi veţi avea şi siguranţa faptului că duceţi acasă un animal sănătos. Dacă aveţi incredere, puteţi, de asemenea, să adoptaţi o broască ţestoasă. Aveţi grijă ca aceasta să nu fie hiporeactivă, să nu aibă pete şi fisuri la nivelul carapacei sau al pielii.

Acestor ţestoase le place foarte mult să stea întinse la soare, astfel că va trebui să vă asiguraţi că există un astfel de loc special amenajat pentru ele, dar şi un acvariu în care apa să fie mereu curată şi declorinată. Deoarece creşte destul de mare, e bine să îi achiziţionaţi din start un acvariu încăpător în care să poată înota liniştită şi să îi amenajaţi un loc unde să iasă la suprafaţă. Temperatura apei din acvariu ar trebui să se încadreze între 25,5 şi 26,5 grade Celsius, iar temperatura spaţiului uscat ar trebui să fie cu 6 grade mai mare decât cea a apei.

Dieta ţestoasei trebuie să includă plante (50%), mâncare specială din comerţ (25%) şi proteine (25 %).Ţestoasele tinere tind să fie exclusiv carnivore, cu toate astea, aveţi grijă să nu o hrăniţi cu prea multă carne! Oferiţi-i spre consum plante de apă, dar şi legume precum morcovul, ardeiul sau salata (asiguraţi-vă că nu au fost tratate cu pesticide). În comerţ, căutaţi mâncare fără grăsimi, cu puţine proteine, dar cu mulţi nutrienţi.

Sunt animale inteligente, care se pot împăca destul de bine cu oamenii. Se întâmplă, uneori, ca ele să tolereze să fie luate în braţe, mângâiate sau chiar scărpinate pe spate. Totuşi, asta nu se întâmplă întotdeauna aşa că nu insistaţi dacă vedeţi că se sperie sau că reacţiile ei nu sunt deloc pozitive.