Unele specii de gecko au un mecanism de apărare foarte interesant Lor le poate cădea coada în cazul în care sunt amenințați sau sunt trași de ea. Odată căzută, coada se va zvârcoli pe pământ. Acest fenomen are rolul de a distrage prădătorii și îi permite gecko-ului să fugă. Cum am menționat, același lucru se va întâmpla și dacă îi tragem de coadă.
Dar acestea nu sunt singurele motive pentru care un gecko își poate pierde coada. Fenomenul poate fi provocat din numeroase alte cauze, cum ar fi frica, stresul, boala sau infecțiile și este des întâlnit în cazul tinerilor.
Tipul de apărare pe care îl adoptă gecko atunci când își pierde coada se numește autotomie și dacă i se ântâmplă șopârlei tale, nu are rost să te sperii. Gecko este “proiectat” pentru acest lucru, coada având un punct slab în care se produce ruptura. Odată ce fenomenul se întâmplă, vasele de sânge se contractă și nu va apărea o hemoragie. Ulterior, gecko-ul va dezvolta o nouă coadă, dar care nu va avea un aspect identic cu cea originală.
Pentru a ne asigura că gecko-ul trece cu bine peste procesul de înclocuire a cozii, putem face mai multe lucruri. În primul rând, putem folosi prosoape de hârtie pentru a îi proteja rana de ulterioare inflamații. Șopârla trebuie izolată de altele, pentru că ar putea fi atacată de acestea. De asemenea, dacă se constată agravări ale cozii, este bine să vizitați un medic veterinar. Temperatura și umiditatea trebuie verificate constant pentru a i se crea condiții ideale, întrucât un gecko trecut printr-o astfel de perioadă este destul de stresat. Nu în ultimul rând, un gecko trebuie hrănit bine pe timpul refacerii.