Cum ingrijim un Boa Constrictor

Boa Constrictor este un şarpe originar din Mexic şi America de Sud, preferat ca animal de companie de foarte mulţi iubitori ai fiinţelor necuvântoare. Dacă şi tu îţi doreşti un astfel de şarpe, iată ce trebuie să ştii despre el.    

Atunci când decizi să aduci acasă un astfel de animal, trebuie să fii conştient de riscurile pe care le implică adăpostirea, hrănirea şi manipularea lui. Boa Constrictor poate fi un şarpe periculos dacă nu este tratat cu respect.

Atunci când iese din ou, un Boa Constrictor are în jur de 30 de cm, iar la  maturitatea poate atinge peste 2 metri. De aceea, el are nevoie de un vivariu foarte încăpător, de cel puţin 2m pe 2m. Podeaua vivariului poate fi acoperită cu ziare, hârtie reciclată, talaj, nisip sau fibră de cocos. De asemenea, se recomandă folosirea de termometre amplasate în capetele vivariului şi sisteme de încălzire de tipul covoraşelor electrice. Temperatura din vivariu trebuie să fie cuprinsă între 27 şi 29 de grade Celsius. Tot aici trebuie amplasat un covoraş încălzit care să ajungă la temperatura de 35-38 de grade şi pe care şarpele să se retragă atunci când simte nevoia. Şerpii Boa Constrictor au nevoie şi de un spaţiu mare cu apă în care să se poate scufunda. El trebuie amenajat tot în interiorul vivariului.

Ce mănâncă un Boa Constrictor? El trebuie hrănit cu un şoarece pe săptămână atunci când este pui,  iar la maturitate poate fi hrănit chiar şi cu şobolani sau iepuri o dată la 10-14 zile. În momentul în care îl hrăniţi trebuie să vă asiguraţi că mâinile dumneavoastră sunt curate, nu au sânge pe ele şi nici mirosul unui alt animal cu sânge cald cum ar fi pisica sau câinele. Este foarte important ca în camera în care stă şarpele să nu intre niciun alt animal deoarece acesta poate fi considerat drept o potenţială pradă. De asemenea, este esenţial ca animalul cu care îl veţi hrăni să nu fie viu!! Găsiţi şoareci, şobolani şi iepuri congelaţi în petshopuri şi magazine specializate. Orice ar fi, nu hrăniţi şarpele cu mâna ci folosiţi un cleşte foarte lung. Dacă aveţi doi şerpi Boa Constrictor, hrăniţi-i separat!

Dacă vă doriţi să manipulaţi şarpele, aveţi grijă să nu aveţi pe dumneavoastră nicio urmă de sânge, mâncare, mirosul unui alt animal sau orice potenţial factor care ar putea incita un Boa Constrictor să atace. Spălaţi-vă foarte bine cu apă şi săpun înainte de a hrăni sau de a manipula un Boa!

Dacă şarpele este hrănit corespunzător, el va năpârli o dată pe lună. În această perioadă ar fi bine să nu fie hrănit. Pentru a preîntâmpina eventualele probleme de sănătate, este indicat să verificaţi excrementele şarpelui şi să vă asiguraţi că nu este constipat pentru că acest lucru îi poate fatal.

Săptămânal vivariul trebuie dezinfectat, iar vasele de apă şi de mâncare trebuie curăţate ocazional. De asemenea, nu trebuie să uitaţi să verificaţi temperatura şi umiditatea şi să îi schimbaţi apa în fiecare zi. Asiguraţi-vă că nu există resturi de mâncare in apă sau în excremente. Stratul de nisip, talaj, hârtie reciclată sau orice altceva folosiţi trebuie schimbat lunar, iar obiectele decorative precum crenguţele sau pietrele trebuiesc curăţate şi ele periodic.