Dragonul chinezesc de apă a devenit un animal din ce în ce mai popular în rândul iubitorilor de reptile și este alegerea potrivită pentru cei care vor o nouă șopârlă pentru vivariul lor tropical. El este originar din China, dar poate fi găsit și în Thailanda, Vietnam, Laos sau Cambodgia.
Culoarea principală a dragonului chinezesc de apă este verdele, fie el închis sau deschis. Dungi turcoaz sau verzi pot fi văzute de-a lungul corpului său, abdomenul este, de regulă, alb sau galben pal, iar gâtul poate fi portocaliu, piersică sau galben. Coada lui lungă este, de asemenea, colorată în verde sau maro și reprezenta o armă foarte puternică.
În general, masculii adulți au capul mai mare decât femelele și își dezvoltă o creastă mai mare pe spate.
Dragonii de apă au nevoie de spații mari, întrucât cresc până la 90 de centimetri (70% din lungime o reprezintă coada). Pentru început, este bine să țineți dragonul chinezesc singur, fără pereche, într-un terariu de 180 x 120 x 100 cm. Dragonul trebuie să aibă la dispoziție și un bazin de circa 10-15 centimetri în adâncime, în care poate sta până la 25 de minute. De asemenea, umiditatea aerului trebuie menținută la 70-80%. În plus, terariul trebuie să conțină și numeroase crengi, întrucât dragonului îi place să stea la înălțime.
Dragonul chinezesc de apă poate fi hrănit cu greieri, râme, lăcuste, larve sau chiar cu pești mai mici. Toți aceștia trebuie crescuți special pentru hrana reptilelor, nefiind recomandate insectele capturate din natură. Înainte de a fi serviți, viermii sunt pudrați cu suplimente și vitamine. De asemenea, din regimul dragonului nu trebuie să lipsească legumele și fructele, tocate mărunt.