Stiati ca …

gecko

… sunt peste 8.000 de specii de reptile pe întreaga planetă, răspândite pe toate continentele, mai puţin în Antarctica?

… reptilele sunt unele din cele mai longevive specii de pe planetă? De exemplu, o ţestoasă din Aldabra poate trăi peste 150 de ani, aligatorii, undeva pe la 70 de ani, iar pitonii, 40.

… majoritatea şerpilor (aproape două treimi) nu sunt veninoşi? Există circa 500 de specii de şerpi veninoşi, iar doar 30-40 dintre acestea sunt periculoşi pentru oameni.

… solzii şerpilor, dar şi ai altor reptile, sunt făcuţi din keratină, aceeaşi substanţă din care sunt făcute unghiile şi firele de păr umane?

… şerpii consumă o cantitate de hrană mai mare decât corpul lor şi pot sta luni întregi fără să mănânce, pentru că metabolismul lor este mai încet decât al nostru?

… majoritatea reptilelor urăsc temperaturile scăzute, excepţie făcând  ţestoasa Blanding, care înoată în zona Marilor Lacuri din Statele Unite?

… şerpii şi şopârlele nu miros cu ajutorul nasului, ci îşi folosesc limba pentru asta?

… cel mai lung  şarpe este pitonul regulat, care poate atinge chiar şi 10 metri?

… cel mai gros şarpe este Anaconda, care poate avea un diametru de 1,11 metri? De asemenea, anaconda poate cântări chiar şi 130 de kilograme.

… reptilele sunt cele mai vechi animale de pe planetă? De exemplu, ţestoase au apărut acum cca. 200 de milioane de ani, în aceeaşi formă în care le vedem şi astăzi.

Lasa un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>