Stiati ca …

… sunt peste 8.000 de specii de reptile pe întreaga planetă, răspândite pe toate continentele, mai puţin în Antarctica?

… reptilele sunt unele din cele mai longevive specii de pe planetă? De exemplu, o ţestoasă din Aldabra poate trăi peste 150 de ani, aligatorii, undeva pe la 70 de ani, iar pitonii, 40.

… majoritatea şerpilor (aproape două treimi) nu sunt veninoşi? Există circa 500 de specii de şerpi veninoşi, iar doar 30-40 dintre acestea sunt periculoşi pentru oameni.

… solzii şerpilor, dar şi ai altor reptile, sunt făcuţi din keratină, aceeaşi substanţă din care sunt făcute unghiile şi firele de păr umane?

… şerpii consumă o cantitate de hrană mai mare decât corpul lor şi pot sta luni întregi fără să mănânce, pentru că metabolismul lor este mai încet decât al nostru?

… majoritatea reptilelor urăsc temperaturile scăzute, excepţie făcând  ţestoasa Blanding, care înoată în zona Marilor Lacuri din Statele Unite?

… şerpii şi şopârlele nu miros cu ajutorul nasului, ci îşi folosesc limba pentru asta?

… cel mai lung  şarpe este pitonul regulat, care poate atinge chiar şi 10 metri?

… cel mai gros şarpe este Anaconda, care poate avea un diametru de 1,11 metri? De asemenea, anaconda poate cântări chiar şi 130 de kilograme.

… reptilele sunt cele mai vechi animale de pe planetă? De exemplu, ţestoase au apărut acum cca. 200 de milioane de ani, în aceeaşi formă în care le vedem şi astăzi.